Web siteniz varsa siz de en az bir kere “403 hatası nedir ve 403 hatası nasıl çözülür?” diye arama yapmışsınızdır. İnternet kullanıcılarının hemen hemen hepsi bu hata ile mutlaka karşılamıştır. Web sitesi olan kişiler ise 403 forbidden hatası ile karşılaştıklarında ister istemez bir panik yaşıyorlar. Panik olmanıza gerek yok, bu sorunun da bir çözümü bulunuyor.
403 hatası bir HTTP durum kodu hatasıdır. 403 hatası ile karşılaştığınızda, internet bağlantınız ulaşmaya çalıştığınız sayfa ya da kaynağa kısıtlama nedeniyle erişememektedir. Web sunucuların 403 hatasını genellikle şu ifadeler ile bildirilmektedir:
403 forbidden hatası ile her cihazda ya da işletim sisteminde karşılaşabiliriz. 404 hatası kadar yaygın olmasa da her kullanıcı 403 hatasını görmektedir.
403 hataları genellikle kullanıcıların erişim izni olmayan bir hedef adrese ulaşmaya çalıştığı zaman ekranda belirir. Herhangi bir internet kullanıcısı bu hata ile karşılaştığında alması gereken bir önlem bulunmuyor. Ancak bir internet sitesi yönetiyorsanız 403 forbidden hatası için teknik ekibinizi hızlı bir şekilde bilgilendirmeniz ve çözüm bulmanız gerekiyor.
403 forbidden hatasının sebebi izniniz olmayan bir şeye erişmeye çalışmanızdır. Bu hata genellikle şu iki sebepten kaynaklanıyor:
403 hatasının nedenleri yukarıda da belirttiğimiz gibi sunucu tarafından kaynaklanan sorunlardır. Kullanıcı olarak 403 hatasına müdahale etmeniz söz konusu değil ancak nadiren de olsa kullanıcılardan kaynaklanan sorunlar olabiliyor. Bu nedenle aşağıdaki neden-sonuç durumlarını incelemeniz faydalı olacaktır.
403 hatasının nedenleri ve çözüm yollarını detayları ile anlatamaya çalıştık. Çözümü olsa da webmasterlar için sıkıntılı bir süreçtir. Ola ki tüm çözümler yetersiz geldi, o zaman web sitenize sıfırdan kurulum yapabilirsiniz.
Hatalı dosya/klasör izinleri ya da hatalı .htaccess dosyası ayarlarından kaynaklanmaktadır.
Google botları web sitenizi tararken hatalı linkler ile karşılaşır, bu da arama sonuçlarındaki sıralamanızı olumsuz etkiler.
Web sitenizdeki URL kontrollerinizi daha sık yapmalısınız. Gözden kaçan hataları tespit edip önlem alabilirsiniz.